Hvorfor og hvad er en dampspærre?

Hvis du overtager et gammelt hus eller skal bygge nyt, er en dampspærre nok ikke noget, som falder dig først for. Men en dampspærre som dybest set bare er en ”presenning”, er en vigtig komponent i huset for sundheden og økonomien. Og derfor skal du vide hvorfor og hvad en dampspærre er.

Hvad er en dampspærre?

En dampspærre er en damptæt membram, der vel nemmest kan sammenlignes med en presenning. Det bruges som forhindring til, at du får fugt i konstruktionerne, så der kommer skimmelsvamp og råd.

Membranen sikrer lufttætheden, så den fugtige luft ikke presses ud i konstruktioner med organisk materiale som træ. Her bruges dampspærrer som tommelfingerregel til steder, hvor du har isolering og træ. Ved murværk bruges dampspærrer ikke.

Hvordan virker en dampspærrer?

Varm luft indeholder som regel mere fugt end kold luft. Og livet indendørs i boligen betyder, at der bliver afgivet meget væske fra madlavning, vasketøj, badetid og os mennesker der afgiver fra 1 til 1.5 liter væske i døgnet. Og da boligen er varmet op, vil luften automatisk indeholde meget fugt.

Du kender sikkert til kondens på vinduerne, dette sker fordi den indendørs varme luft møder den kolde overflade på ruden. Dette kaldes dugpunktet, og effekten af kondens kan også ske med konstruktionen – hvilket desværre først ses, når fugten har angrebet træværket.

Derfor placerer man en dampspærrer på den varme siden af isoleringen mod konstruktionen, så den varme og fugtige luft bliver spærret vejen for at hobe sig op og danne kondens.

Hvilke typer dampspærrer?

Der findes forskellige typer med hver deres fordele. Her findes der:

  • Plastdampspærre: PE plast (polyethylen) er det mest almindelige brugte produkt. Her finder du forskellige tykkelser, hvor den hyppigst brugte tykkelse er 0,2 mm.
  • Alu-baserede: Kaldes alu-kraft og i materiale der er bygget op af 2 materialer. Alu-baserede dampspærre har en stor dampmodstandsevne med høj z-værdi, men er dog ikke særlig brudsikker, da man nemt kan rive det over.
  • Bitumenbaserede membraner: Tagpap kan anvendes som dampspærre på fast underlag. Her klæbes eller svejses de sammen.
  • Fugtadaptive dampspærre: Markedsføres som Hygrodiode og ikke et produkt der bruges af handymanden. Du skal følge producentens anvisninger høje for at anvende denne type.
  • Fugtspærre: En type der som regel kun anvendes nedad mod jorden som spærring mod at fugt kommer op.